Utolsó kommentek

2010.06.01. 10:32 kiskanál

Szusi est

Címkék: rizs szusi

Maki

Aki azt mondja, hogy szusit csinálni otthon lehetetlen, az téved. Mondjuk nem egyszerű.

Az egész úgy kezdődött, hogy rendeltünk otthonra szusit, hogy ugyan próbáljuk már ki. És minő meglepetés - finom volt! Aztán kaptunk karácsonyra egy szusi-készitő-szettet unokatesómtól. Mondtuk neki, hogy oké, de akkor ott kell lennie, amikor kipróbáljuk. Azt mondta rendben.

 

Igy lett, hogy egy szép estén, mikor még nagy pocakom volt, rendeztünk egy szusi estet. jött Évi és Gergő is. Megfőztük a rizst, Adél lányom már azzal jól lakott, és szerencsére hagyott minket bűvészkedni a konyhában a továbbiakban.

Az első tekercs jól sikerült, csak nagyok lettek - nehezen lehetett egyben begyömöszölni a szájba. A második tekercs szétesett, a harmadikat nem birtuk feltekerni, a negyedik jó lett, csak sok volt benne a rizs és kevés a töltelék.

hozzávalók:

Száritott tengeri algalap - 1 db / fő (hogy mindenki tudjon egyet tekerni)

10 dkg/fő szusi rizs  - pl. Haruka - ez nagyon fontos, mert ez jól ragad. nagyon jól ragad.

15 ml rizsecet/10 dkg rizs

(Rizsecet készitése: 1 bögre viz, 1 ek. borecet, 1 ek. cukor, 1 kk só)

Töltelék: amit csak el tudsz képzelni

mi ezeket tudtuk: uborka, avokádó, tonhal, répa, újhagyma

+ egy bambusztekercs a feltekeréshez

Elkészités:

A rizst ugyanannyi vizzel, só nélkül felforralod, majd lassú tűzön párolod 20 percig. A tűzről levéve hagyd fedő alatt állni 10 percig. Majd öntsd hozzá a megfelelő mennyiségű rizsecetet.

Vedd elő az algalapokat, tedd rá a bambusztekercsre, és a középső egyharmadba tégy rizst, ami már langyosra hűlt. Aztán izlés szerint pakold rá a tölteléket, szépen, szinek és izek szerint válogatva, ne sokat - se keveset. Aztán feltekerheted - a bambuszlap segitségével. Régen ezt nagymamáink konyharuhával csinálták. Jó, nem is szusi volt. Aztán a perforációnál (mert az is

van az algalapon) elvágod 6 egyenlő részre. Bár szerintem a perforáció nem sokat segit, mert a tekercsen ez már valahogy nem látható. Egy jó éles kés kell hozzá.

A makit egyben kell megenni, nem lehet elvágni. Szójaszószba mártva, pálcikával.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkanyfu.blog.hu/api/trackback/id/tr892047276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

faile 2010.06.01. 18:10:19

hát en mindig viszolyogtam a szusitól, de ez egész étvágygerjesztően néz ki :D

viszont a fotókat beraktam, ha nem baj, vagy csk a linket akartad, hogy megjelenjen? :O

faile 2010.06.01. 18:14:00

andi kérdezi, hogy hol lehet olyan oroszlanos tárnyérkat venni..

kiskanál 2010.06.02. 15:06:15

Kösz. De ez nem igaz! Pedig beraktam a képeket, még le is kicsinyitettem, és ellenőriztem is. Mit csinálok rosszul? Behúztam őket a szövegbe a könyvtárból...még valami?
Nem csak nyers hallal lehet csinálni, és akkor már jó is, nekünk európaiaknak!
A tányért meg nem tudom, kaptuk - szokás szerint.

faile 2010.06.04. 14:30:31

@kiskanál: nem tudom, nekem még mindig bele rakta, csak ra kell klikkelni, huzogatni nem szoktam
süti beállítások módosítása