Almatorta (kb. 28 cm átmérőjű tortaformához)
7,5 dkg puha vaj
15 dkg cukor
2 ek. vaníliás cukor vagy vaníliaesszencia
csipet só
4 tojás
10 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
1 tk. sütőpor
75 dkg savanykás alma (sztem lehet kevesebb, amennyi elfér a tortaformában)
1,5 dl tejföl (vész esetén natúr joghurt)
A vajat (jó, ha nagyon puha, de nem folyós) 10 dkg cukorral, a vanília felével és a sóval habosra keverjük, ez után lassan hozzáadunk 2 tojást (nem négyet!), majd a lisztet, keményítőt és sütőport. Alaposan elkeverjük, és a vajazott, lisztezett tortaformába simítjuk. Az almát előzőleg megtisztítjuk és bő fél cm-es szeletekre vágjuk (vagy ahogy sikerül). A tésztán elrendezzük az almaszeleteket, majd 180 fokos sütőben, az alsó rácson 35 percig sütjük. Közben a tejfölt kikeverjük a maradék tojásokkal, cukorral és vaníliás cukorral, majd a szükséges idő elteltével a süteményre öntjük és további 25 percet sütjük.
Ezt a sütit némi próbálkozás után meg lehet sütni állíthatatlan gázsütőben is, de akkor jó negyed órával rövidebb sütési idők kellenek.
Szilvatorta (28 cm átmérőjű formához)
25 dkg liszt
5 dkg cukor
csipet só
10 dkg vaj
8 ek. hideg víz
2 tk. ecet
1 kg szilva (lehet kevesebb)
1,2 dl tejszín
2 tojás
fahéj
A lisztet 1 ek. cukorral, sóval, darabokra forgácsolt vajjal, vízzel és ecettel (konyhai robotgépben) kikeverjük, hideg kézzel nyújtható tésztává gyúrjuk, majd fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük. Közben a szilvát kimagozzuk és felezzük vagy negyedeljük. A tésztát kinyújtjuk és úgy helyezzük el a kivajazott, lisztezett formában, hogy kb. 2 cm pereme legyen. A szilvát domború felével lefelé, esztétikai érzékünknek és rendelkezésre álló időnknek megfelelően elrendezzük a tésztán, a sütő középső részén 220 fokon 10 percig sütjük. Közben a tejszínt a tojásokkal, maradék cukorral és fahéjjal összekeverjük, ráöntjük a szilvára és további 25 perc alatt készre sütjük.
Utolsó kommentek