Utolsó kommentek

2013.01.17. 10:43 babó

Utószezon - almatorta, szilvatorta

Címkék: alma szilva torta

Almatorta (kb. 28 cm átmérőjű tortaformához)

7,5 dkg puha vaj

15 dkg cukor

2 ek. vaníliás cukor vagy vaníliaesszencia

csipet só

4 tojás

10 dkg liszt

5 dkg étkezési keményítő

1 tk. sütőpor

75 dkg savanykás alma (sztem lehet kevesebb, amennyi elfér a tortaformában)

1,5 dl tejföl (vész esetén natúr joghurt)

A vajat (jó, ha nagyon puha, de nem folyós) 10 dkg cukorral, a vanília felével és a sóval habosra keverjük, ez után lassan hozzáadunk 2 tojást (nem négyet!), majd a lisztet, keményítőt és sütőport. Alaposan elkeverjük, és a vajazott, lisztezett tortaformába simítjuk. Az almát előzőleg megtisztítjuk és bő fél cm-es szeletekre vágjuk (vagy ahogy sikerül). A tésztán elrendezzük az almaszeleteket, majd 180 fokos sütőben, az alsó rácson 35 percig sütjük. Közben a tejfölt kikeverjük a maradék tojásokkal, cukorral és vaníliás cukorral, majd a szükséges idő elteltével a süteményre öntjük és további 25 percet sütjük.

Ezt a sütit némi próbálkozás után meg lehet sütni állíthatatlan gázsütőben is, de akkor jó negyed órával rövidebb sütési idők kellenek.

Szilvatorta (28 cm átmérőjű formához)

25 dkg liszt

5 dkg cukor

csipet só

10 dkg vaj

8 ek. hideg víz

2 tk. ecet

1 kg szilva (lehet kevesebb)

1,2 dl tejszín

2 tojás

fahéj

A lisztet 1 ek. cukorral, sóval, darabokra forgácsolt vajjal, vízzel és ecettel (konyhai robotgépben) kikeverjük, hideg kézzel nyújtható tésztává gyúrjuk, majd fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük. Közben a szilvát kimagozzuk és felezzük vagy negyedeljük. A tésztát kinyújtjuk és úgy helyezzük el a kivajazott, lisztezett formában, hogy kb. 2 cm pereme legyen. A szilvát domború felével lefelé, esztétikai érzékünknek és rendelkezésre álló időnknek megfelelően elrendezzük a tésztán, a sütő középső részén 220 fokon 10 percig sütjük. Közben a tejszínt a tojásokkal, maradék cukorral és fahéjjal összekeverjük, ráöntjük a szilvára és további 25 perc alatt készre sütjük.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkanyfu.blog.hu/api/trackback/id/tr215023172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

éhes vagyok 2013.02.04. 21:44:59

De jó!!!
Kár, hogy nem kapni szilvát. Pedig ezt megcsinálnám, még jövő ősz előtt.... Vajon kompótból is jó?

éhes vagyok 2013.08.27. 20:32:09

Megcsináltuk a szilvásat a hétvégén. Tovább kellett sütni ugyan, de finom lett. (Viszont hogy ég a gyomrom tőle :(...)
süti beállítások módosítása