Sajtos póré leves (Blikk Nők 100 recept II. évf. 1. sz.) - ahogy az újságben olvasható. Kiskanál, ha valahol változtattál, kérlek, írd meg, mert a végeredmény remek volt!
600 g póréhagyma
60 g vaj
100 ml fehérbor
só
600 ml zöldségalaplé
40 g finomliszt (komolyan patikamérleggel kéne?)
100 ml tejszín
200 g sajt (milyen?)
bors
120 g sona (szerintem ez nem volt benne, legalább is nem rémlik)
2 szelet toast kenyér
2 evőkanál olaj
Innen nem szó szerint megy, mert túl sokat kéne gépelni.
Póréhagyma tisztít, karikáz, majd pirít 20 g(!!!) vajon, aztán párol a fehérborral. Jön hozzá a zöldségalaplé - felfőz. A maradék vajból és a lisztből rántás, 200 ml (egy cseppel sem több!:)) vízzel felöntve mehet a leveshez. Kb. 15 perc főzés után mehet bele a tejszín és a felkockázott sajt. "Ha megolvadt, sózzuk, borsozzuk, majd vegyük le a tűzről."
Sonka és kenyér (valójában sajt és kenyér, ugye?) felnyársalva, olajon megsütve (ténylegesen a sütőben) jár hozzá.
Almatorta
250 g finomliszt
125 g vaj
62,5 g cukor (hehe)
csipet só
1 tojás (m-es:))
A lisztet, a sót és a cukrot összekevertem, aztán olyan apróra, ahogy tudtam, beledaraboltam a vajat. Aztán még a tálban a késsel darabolgattam egy ideig. Ezt ált. addig csinálom, amég van kedvem, a cél az valamiféle morzsa lenne, de ha nem érem el, az se gond. Ekkor meggy bele a tojás, ilyen kor már kézzel esek neki, és jó gyorsan összegyúrom. Egyes szakácskönyvek szerint, ha sokat mocizzuk meleg kézzel, akkor ragadni fog, és jajj annak, aki ilyenkor lisztet tesz hozzá. Ehelyett lehűtött kéz, és gyors munka ajnálatos. Ha elég apró a vaj, akkor standard kézhőméséklettel is működni fog, gyorsan összeáll. Ezután a gombócot folpackba csomagolom (ennek később jelentősége lesz), és beteszem a hűtőbe. Kb. fél órát kell ott töltenie, persze ennél jóval több is lehet.
Közben elbánok az almákkal, a szokásos tortaformához 5 db-ot megpucolok, felszeletelek.
A hideg tésztát két folpack között (az egyik már úgyis körülötte van) kinyújtom, így nem kell lisztezni, és nem ragad oda, sőt, el sem szakad, ha az egyik folpack rajta van, amikor a sütőformába teszem - ezt a TV paprikán tanultuk. Olyan fél cm körüli lesz, ez kitölti a formát, és egy max. 1 cm-es peremre is jut belőle. A tésztára jön az alma (nem kell elősütni, sem közé kenni/szórni bármit), az almára, ha savanyú fajta, kis cukor, meg fahéj.
180°C-os sütőben kb fél órát sül.
Biztos meg lehet csinálni más gyümölccsel is, én még csak így próbáltam.
Utolsó kommentek