Utolsó kommentek

2010.04.23. 10:28 babó

Balzsamecetes húsgolyó

Címkék: balzsamecet szárnyas vörösbor

Ez a recept egy igazi Jól Bevált Recept. JBR. Valamilyen főzős újságban találtam, megtetszett, kipróbáltam, és állandó darabja lett a repertoárnak. Kicsit tökölődős, én általában egyszerre nagyobb adagot csinálok félkészre, a megsült golyócskákat pedig lefagyasztom adagokra osztva, így később csak össze kell párolni a frissen készített mártással. A megadott mennyiségek négy emberre szólnak, de nem eküszöm meg rá. legközelebb pontosítok.

20 dkg darált csirkehús
20 dkg darált pulykahús
8-8 dkg főtt/nyers sonka (Elvileg. Gyakorlatilag ami és amennyi van. Kiskanál helyettesítette aszalt szilvával, úgy is nagyon finom, azt mondja. Hiszek neki.)
1 tojás
1 gerezd fokhagyma (lehet több :D )
1 szelet kenyér héj nélkül (vagy zsömle vagy valami)
1 dl bor
finomra vágott petrezselyem
1 fej vöröshagyma (most látom, hogy a gombócba nem kellett volna, csak a mártásba, de én mindkettőbe tettem, szal minimum 2 fej. na mindegy, a megszokás...)
0,5 dl balzsamecet (jóféle, igazi balzsamos ízű, volt rossz tapasztalat is)
2 dl zöldségleves
olaj és vaj

A húsokat és az apróra vágott sonkákat összekeverjük a tojással, a zúzott fokhagymával (és az apróra vágott hagymával), (elvileg borba, de gyakorlatilag) tejbe/vízbe áztatott és kinyomkodott kenyérrel, petrezselyemmel, és sóval, borssal ízesítjük. Diónyi gombócokat formálunk, lisztben meghempergetjük, olaj és vaj felforrósított keverékében átsütjük (vaj nem muszáj). Kiszedjük, félretesszük. A serpenyőben újra vajat és olajat forrósítunk (itt már érdemes vajat, és ha nem lett túl összeégett, amiben sütötted a gombócokat, abból is lehet használni), megfonnyasztjuk benne a finomra vágott hagymát, visszatesszük a gombócokat (ha sűrűbb, több mártást akarunk, akkor itt el lehet keverni egy pici liszttel vagy keményítővel), meglocsoljuk balzsamecettel és a zöldséglevessel (és elvileg egy kanál cukorral, de ezt kihagytam, helyette itt jön a képbe, pontosabban az edénybe a vörösbor). Addig főzzük, míg besűrűsödik. (Jót tesz neki, ha rotyog egy fél órát vagy többet is akár, összeérnek az ízek).

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkanyfu.blog.hu/api/trackback/id/tr641944756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

faile 2010.07.14. 17:08:52

Most kipróbáltam, bar nem lett annyira finom, mint babóé, ezért megnyaltuk utána a tíz ujjunkat. Amúgy ezt milyen körettel kell?
süti beállítások módosítása